Jedna hokkaido bundeva, dvoje gladnih - večera za pet!
Pečena hokkaido bundeva s parmezanom
Jedna hokkaido bundeva, dvoje gladnih - večera za pet!
Hokkaido bundeva jestiva je bundeva podrijetlom iz Japana. Uglavnom je veličine dlana te teži oko 1 kg, a može narasti i do 5 kg. Ima oblik glavice luka te pretežno jarko narančastu ili crvenu koru. Odlikuju se vrlo aromatičnim, slatkim, ukusnim i zdravim mesom i jedna je od najboljih i najcjenjenijih jestivih bundeva. Od hokkaido bundeve, čiji okus podsjeća na kesten, spravljaju se mnoga makrobiotička jela. Dobar okus ima čak i njezina kora koja se narezana na manje komade može dodati i kuhati u juhi.
Sočne i zrele žute bundeve svakako su jedan od simbola jeseni. Međutim, ovog puta otputovali smo malo u Japan kako bismo vam priredili današnje bezmesno jelo. Hokkaido bundeva, iznimno rijetka i narančaste boje, potječe iz Japana, i u svijetu bundeva po svom okusu i aromi gotovo da nema premca. Oblikom podsjećaju na luk, a kora im je jarko crveno do narančasto obojena. Ono što se kod ovih bundeva najviše cijeni jest okus koji pomalo podsjeća na pečeno kestenje. Jedna bundeva može poslužiti kao večera ili lagani vegi-ručak za dvoje. A ovako slasna i pečena može biti prilog gotovo bilo kojem mesnom jelu.
Sastojci:
1 hokkaido bundeva srednje veličine
1/2 šalice maslaca
3 žlice mješavine kosanog peršina, vlasca i mravinca
1 češanj češnjaka, zgnječiti
1 ljutika, nasjeckati
1 žlica limunovog soka
1/2 šalice svježe naribanog parmezana
sol i crni biber
Priprema:
1. Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Bundevu uzdužno razrežite na pola i rezanom stranom obje polovice položite na lim za pečenje. Ulijte malo hladne vode i pecite oko 40 minuta dok bundeve ne omekšaju.
2. Za to vrijeme u multipraktik stavite maslac, začinsko bilje, češnjak, ljutiku i limunov sok te sve dobro izmiksajte. Začinite solju i paprom prema ukusu.
3. Kad hokkaido bundeva omekša, izvadite iz nje koštice i s donje strane svake polovice odrežite tanku plošku kore i mesa kako bi ravno stajale. Polovice bundeve stavite na zagrijane tanjure.
4. Vilicom izvucite nekoliko tankih niti iz sredine i dodajte žlicu maslaca sa začinskim biljem. Sve pospite s parmezanom i poslužite.
Dobar tek… :)
Tjestenina
Bundeva, tikva ili buća su sve nazivi koji opisuju biljnu vrstu karakterističnu za jesensko doba. Tikve su bogate kalcijem, manganom, magnezijem, fosforom, željezom, vitaminima A, B i C i vlaknima. Hokkaido tikva rijetka je, i vrlo tražena bundeva jarko narančaste kore i narančastog mesa, a porijeklom je iz sjevernog Japana. Vrlo je popularna u današnjoj kuhinji ne samo zbog bogate arome kestena, već i zbog visokih hranidbenih vrijednosti. Posjeduje odlična svojstva čuvanja, ako se pravilno skladišti na suhom i hladnom mjestu može se čuvati do travnja. Što se duže čuva, sadržaj vitamina i šećera raste. Potpuno prirodan je proizvod. Jedna bundeva može težiti od 600 - 1500 grama, a moguće je uzgojiti i do 5 kg tešku hokkaido bundevu.
Priprema 60 min.
- Široke rezance skuhajte u kipućoj vodi i potom ih ocjedite i postavite u vatrostalnu posudu u koju dodate sir narezan na kockice. Na sve to naribajte muškatnog oraščića po želji.
- U posebnoj posudi zamiješajte vrhnje za kuhanje sa jednim jajetom, malo soli i papra, te dodajte žličicu kurkume i naribajte muškatnog oraščića po želji.
- U posebnoj posudi na laganoj vatri pržite narezanu slaninu te na nju dodajte naribanu ili na listiće narezanu hokkaido bundevu. Dinstajte dok bundeva ne omekša.
- Široke rezance prelijte sa smjesom vrhnja, te protresite posudu a potom na vrh poslažite dinstanu bundevu sa slaninom.
- Zapecite u pećnici na 180 C oko 40 minuta pa poslužite uz domaći kruh sa makom i sezamom.
Sastojci za 4 osobe:
- 1 hokkaido bundeva
- 500 gr. širokih rezanaca
- 0,5 l vrhnja za kuhanje
- 100 gr. tvrdog sira narezanog na kockice
- 100 gr. slanine narezane na kockice
- 1 jaje te kurkuma, muškatni oraščić i sol
Dobar tek… :)
Hokkaido tikva ala Pommes frites
Tikvu izrezati na tanke ploške. Napraviti marinadu od 2 žličice ulja, 1-2 naribana češnja bijelog luka, 1 naribane paprike, 1 žličice kajenskog bibera i malo soli.
Marinadu dobro utrljati u narezane ploške tikve, i neka odstoji barem pola sata. Ploške staviti na masni papir, i peći u pećnici na 220 c, oko 15 minuta.
U slast :)
Kontakt: OPG Livak Dr. V. Mačeka 7, 34 000 Požega, Tel.: 099/3020-007
www.opg-livak.hr i https://www.facebook.com/pages/OPG-Livak/1
- Pregleda: 7046