Skip to main content
  • Važnost marketinga

  • SAJAM CERNIK 2024.

    Bili smo na Sajmu starih sorti u Cerniku 2024.

  • SRETNA NOVA 2024. GODINA!

    SRETNA NOVA 2024. GODINA!

  • Sajam Kastav 2023.

    Sajam Kastav 2023.

  • Bijeli glog - za zdravo srce

  • Butternut tikve sa OPG Livak

    Butternut tikve sa OPG Livak

  • Berba bijelog gloga 2023.

  • Pepeo

    Zašto je pepeo koristan biljkama?!

  • CIKLA

    9 dobrobiti cikle za zdravlje i ljepotu

  • tikve-2022

    Tikve poznate diljem Lijepe naše

  • Sok od hokkaido bundeve i mandarina

    Sezonsko osvježenje - Sok od hokkaido bundeve i mandarina

  • Ukusna i zdrava krem juha

  • Druženje u Kutjevu

    Druženje u Kutjevu

  • Hokkaido puding

    Hokkaido puding

  • A evo kako finu krem juhu od hokkaido bundeve pripremaju u Dubrovačkoj Republici, odnosno u Dubrovniku...

  • Ovako naše hokkaido bundeve pripremaju neki poznati Zagrepčanci...

  • Hokkaido bundeve iz Slavonije u "Dubrovačkoj republici"...

  • Čestit Božić i sretna Nova 2020-a...

  • Martinjske bundeve

  • Hokkaido bundeva - Nutritivna bomba

  • Večer poezije u Kutjevu 2019.

  • Kutjevačke trešnje

  • Mušmula

  • Drugi o nama: Divlji šipak je 100% ekološki i 100% prirodni proizvod...

  • Hokkaido bundeva i domaća obična rajčica vole se javno...

  • Pajdašice i pajdaši družili se i zabavili u prirodi...

  • O nama je izvrstan prilog osvanuo i na portalu Explore Croatia...

  • U Gospodarskom listu dame i gospoda gospodski i s uvažavanjem pišu o malim poljoprivrednim gospodarstvima…

  • O nama je pisao i Brod portal...

  • Pajdaši iz Slavonskog Broda na OPG-u Livak u Kutjevu

Crveni plodovi gloga - za zdravo srce

Crveni plodovi gloga - za zdravo srce


U rujnu počinju dozrijevati plodovi gloga, takozvane gloginje, koji su vrlo zdravi, a kod nas se, za razliku od mnogih europskih zemalja, gotovo ne koriste.
Glog susrećemo među drugim grmljem uz puteve, rubove šuma i livada. Kod nas se najčešće koriste crveni (Crataegus oxyacantha L.) i bijeli glog (Crataegus monogyna Jacq). Obje vrste jednako su ljekovite, a među njima postoje samo manje botaničke razlike, pr. plod bijelog gloga sadržava jednu sjemenku, a plod crvenog 2 - 3 sjemenke.
Glog je trnovit grm ili manje drvo s trokrpastim ili peterokrpastim listovima. U ljekovite svrhe najčešće se u proljeće beru cvjetovi ili cvjetni vrškovi s listovima. Bere se za lijepog sunčanog vremena, prije no što se cvjetovi otvore, no, kako je period cvatnje kratak to je ponekad zbog vremenskih prilika teško ostvarivo.

Ljekovitost gloga


Prvi zapisi o ljekovitosti glogova cvijeta potječu s početka 14. stoljeća, a tek su u 19. stoljeću francuski i engleski liječnici pobliže istražili njegovu ljekovitost i u glogu otkrili jednu od najvrjednijih ljekovitih biljaka za srce. Danas znamo da su najznačajnije djelatne tvari u glogu flavonoidi (hiperozid, viteksin-4-ramnozid, rutin), procijanidini i saponini.

Pripravljanje čaja od cvjetova i listova:

1 čajnu žlicu suhih, usitnjenih listova i cvjetova preliti sa 2,5 dl vrele vode i procijediti nakon 15 minuta. Piti 2 - 3 šalice čaja tijekom dana, polako, gutljaj po gutljaj.

Pripravljanje kapi:

20 grama suhih, usitnjenih cvjetova i listova preliti sa 200 grama 70%-tnog alkohola. Povremeno promiješati i nakon 3 tjedna tekućinu ocijediti i profiltrirati. Piti dvaput dnevno 20 kapi u malo vode.
Pripravcima od gloga mogu se ublažiti različite srčane tegobe. Glog povećava snagu srčanog mišića, što je osobito potrebno starijim osobama, smiruje lupanje mlađih i “nervoznih” srca, ublažava simptome angine pektoris i poremećaje srčanog ritma. Preporučuje se kod ateroskleroze, klimakteričnih tegoba, osjećaja tjeskobe i srčanog nemira. Prije upotrebe pripravaka od gloga treba se uvijek posavjetovati sa stručnom osobom.
Gloginje su okruglasto-jajasti plodovi gloga, dugi 5 - 10 mm, lijepe crvene boje, s karakterističnim ostatkom cvjetne čaške na tjemenu. Sazrijevaju u rujnu i listopadu, usplođe im je brašnasto, a okus dosta trpak i kiseo sve do prvih mrazeva, nakon kojih postaju mekši i ukusniji. Sadržavaju C vitamin, provitamin A, limunsku i vinsku kiselinu, šećere i mnogo pektina, zbog čega su pogodni za pripravljanje pekmeza, marmelada i džemova.

Pripravljanje čaja od gloginja:

Čajnu žlicu suhih, nagnječenih plodova močiti oko 4 sata u vodi, a nakon toga prokuhati. Piti dvije šalice čaja tijekom dana kod bolesti srca i krvnih žila.

Rakija od gloginja:

Pripremite: 300 g zrelih plodova gloga
300 g šećera
1 limun
1 štapić vanilije
1 l rakije
Svježe plodove gloga oprati, ocijediti, zgnječiti, promiješati sa šećerom i ostaviti da odstoji preko noći. Idućeg dana doliti rakiju, dodati limun izrezan na ploške i vaniliju, te dobro zatvoreno ostaviti da odstoji na svijetlom i sunčanom mjestu. Nakon 4 tjedna rakiju procijediti.

Izvor: www.savez.hr

  • Pregleda: 11040

Florističko istraživanje