Skip to main content

Večer poezije u Kutjevu 2019.

U subotu, 29.6.2019. u Kutjevu, na OPG-u Livak po treći puta su se održale Večeri poezije, gdje su pjesnici i recitatori recitirali svoje pjesme, i pjesme drugih pjesnika. Nakon obilaska imanja u programu su sudjelovali:

Marija Iličić, Danica Rončević, Igor Pavlov, Kata Tutić, Predrag Livak, Irena Kalan, Josip Lakušić (Jozo Bebrinski), Željka Barić, Mirko Cenbauer, i dramska skupina "Naša mala družina" koja djeluje u sklopu Matice umirovljenika Općine Velika.
Pjesnici i recitatori došli su iz raznih krajeva Lijepe naše (Dvor na Uni, Pleternica, Požega, Kutjevo, Gornja Bebrina, Velika...), a jedan recitator je iz Novog Sada s trenutnim prebivalištem u Kutjevu.

Ove godine je iz osobnih razloga izostala poznata pjesnikinja Kristina Koren, koja je na ovom događaju sudjelovala prve dvije godine kao glavna gošća, ali je poslala dirljivo pismo potpore ovom događaju i svim sudionicima, i obećala da se vidimo na godinu.
Pjesme s tematikom ljubavi, prirode, života i rada u Slavoniji dirnule su sve prisutne, a pravi ugođaj dao je i kombajn koji je vršio žito u blizini što se može čuti u brojnim video uratcima s događaja.

Izveden je i scenski prikaz "Bećar Đuka", istinite zgode lovca i bećara Đuke koju je izvela spomenuta "Naša mala družina". Prema događaju lovac Đuka je dogovorio dolazak kod snaše uz izliku kod kuće da ide u lov. Snaša kao snaša (rumeno joj lice...) je tu večer zamijenila postelju sa svojom bakom kojoj je rekla da je nakon rada u polju jako umorna i da bi se rado odmorila u udobnijoj i mirnijoj bakinoj postelji.

O "ugodnom" iznenađenju bećara Đuke koje je nasmijalo sve, nije potrebno govoriti.
Na kraju je Mirko Cenbauer, pučki pjevač, putopisac i izvjestitelj otpjevao četiri pjesme; dvije svoje ("Slavonijo moja", "Ljubav srca mog"), pjesmu Željke Peice Đakovac iz Donjeg Miholjca ("Moja lijepa Slavonija"), i pjesmu Marije Iličić iz Radovanaca ("Slavoniji u smiraj dana").

Nakon završetka programa druženje se nastavilo uz zalogaje i kapljice, i zaključak da se ovaj događaj, u kojem se svake godine pojavljuju novi izvođači, treba nastaviti.

Zahvaljujemo svim pjesnicima, recitatorima, članovima udruga "Matko Peić" i "Matica umirovljenika Općine Velika", OPG-u Krsnik na potpori svake godine, Alenu Farkašu na glazbenoj pratnji i svim gostima na dolasku.

 

  • Pregleda: 4223