Skip to main content
OPG Livak - Malo drugačiji OPG
TIKVE TURKINJE

Najbolje tikve turkinje

Važnost marketinga

SAJAM CERNIK 2024.

Bili smo na Sajmu starih sorti u Cerniku 2024.

SRETNA NOVA 2024. GODINA!

SRETNA NOVA 2024. GODINA!

Sajam Kastav 2023.

Sajam Kastav 2023.

Bijeli glog - za zdravo srce

Butternut tikve sa OPG Livak

Butternut tikve sa OPG Livak

Berba bijelog gloga 2023.

Pepeo

Zašto je pepeo koristan biljkama?!

CIKLA

9 dobrobiti cikle za zdravlje i ljepotu

tikve-2022

Tikve poznate diljem Lijepe naše

Sok od hokkaido bundeve i mandarina

Sezonsko osvježenje - Sok od hokkaido bundeve i mandarina

Ukusna i zdrava krem juha

Druženje u Kutjevu

Druženje u Kutjevu

Hokkaido puding

Hokkaido puding

A evo kako finu krem juhu od hokkaido bundeve pripremaju u Dubrovačkoj Republici, odnosno u Dubrovniku...

Ovako naše hokkaido bundeve pripremaju neki poznati Zagrepčanci...

Hokkaido bundeve iz Slavonije u "Dubrovačkoj republici"...

Čestit Božić i sretna Nova 2020-a...

Martinjske bundeve

Hokkaido bundeva - Nutritivna bomba

Večer poezije u Kutjevu 2019.

Kutjevačke trešnje

Mušmula

Drugi o nama: Divlji šipak je 100% ekološki i 100% prirodni proizvod...

Hokkaido bundeva i domaća obična rajčica vole se javno...

Pajdašice i pajdaši družili se i zabavili u prirodi...

O nama je izvrstan prilog osvanuo i na portalu Explore Croatia...

U Gospodarskom listu dame i gospoda gospodski i s uvažavanjem pišu o malim poljoprivrednim gospodarstvima…

O nama je pisao i Brod portal...

Pajdaši iz Slavonskog Broda na OPG-u Livak u Kutjevu

Mušmula

Sinonim: Divlja kruškica
Engleski naziv: Medlar, Gall nut
Latinski naziv: Mespilus germanica

Mušmula je dugogodišnja drvenasta listopadna voćka, koja u prirodi raste kao grm od 2 do 5 m visine. Kultivirana se češće uzgaja u obliku stabla koje može dosegnuti 4 do 5 m, ponekad i do 8 m. Plodovi mušmule su ukusni, osvježavajući i zdravi, bogati raznim mineralnim solima, pektinima, ugljikohidratima i organskim kiselinama, koje blagotvorno djeluju na ljudski organizam. Mušmula se od davnina uzgaja u mnogim zemljama. Potječe s Kavkaza, odakle je rasprostranjena na Krim i Sjeverni Iran, a zatim u sve ostale zemlje Sredozemlja. Može se naći i u toplijim dijelovima Sjeverne Amerike.

Agroekološki uvjeti za uzgoj mušmule

Temperatura
Mušmula je voćka toplijih predjela, ali uspješno se uzgaja i u hladnijem podneblju. Topla pak mediteranska klima nije pogodna za uzgoj. Od svih vrsta jagodičastog voća mušmula ima najveći areal rasprostranjenosti. Uspješno se može uzgajati na nadmorskoj visini od 900 do 1.000 m. Nije osjetljiva na hladnije temperature kao ostale voćne vrste. Uspješno se uzgaja i u područjima sa srednjom godišnjom temperaturom od 8 do 9 ͦC. Ukoliko temperaturne amplitude nisu velike, podnosi i temperature do -36 ͦC. Zbog kasnog ulaska u fazu cvjetanja otporna je na proljetne mrazeve. Mušmula ne podnosi trajno visoke temperature te joj dugotrajno visoke temperature preko 33 ͦC mogu uvelike štetiti.

Voda
Uzgoju mušmule pogoduju prostori s prosječnom godišnjom količinom padalina iznad 700 mm. Ako su padaline u toku vegetacije pravilno raspoređene, pogodni su i prostori s iznad 620 mm padalina. Mušmula relativno dobro podnosi sušu, zavisno od podloge na koju je nacijepljena.

Tlo
Najbolji se rezultati postižu ukoliko je mušmula uzgajana na plodnom, rastresitom i umjereno vlažnom zemljištu. Neovisno o podlozi na koju je cijepljena, podzemna bi voda trebala biti najmanje 1,5m ispod površine.

Sadnja mušmule
Ukoliko će s mušmula uzgajati na većoj površini, u nasadu, onda zemljište prije sađenja treba pripremiti rigolanjem. No, ukoliko se planira saditi samo 2 do 3 stabla, priprema zemljišta sastoji se u kopanju pojedinačnih jama dubokih oko 0,60 i širokih 1 – 1,2 m. Vrijeme sadnje je u jesen, zimu i rano proljeće. Pojedinačna se stabla mogu saditi u proljeće, ali za veće je nasade preporuka sadnja u jesen.

Rodnost i berba mušmule
Mušmula ulazi u rodnost treće ili četvrte godine po sađenju, nakon čega obilno rađa svake godine. U punoj rodnosti, nakon dvadesete godine starosti, mušmula cijepljena na dunju prosječno daje prinos od 60 do 80 kg, a cijepljena na bijeli glog i oskorušu daje prinos od 100 do 150 kg. Mušmula ima najduže razdoblje od vremena cvatnje do berbe, tj. 180 do 190 dana. Ako se plodovi uberu nakon manjeg smrzavanja plodova, onda će ravnomjernije i bolje dozrijevati te biti ukusniji za jelo.

Plodovi mušmule
Plodovi mušmule prvenstveno se koriste za jelo u svježem stanju, a mogu se koristiti i za raznovrsnu preradu. Okus im je kiselkasto – slatkast i ukusne arome. Dozrijevaju za jelo od druge polovice listopada do kraja prosinca, što ovisi o sorti, vremenu berbe i načinu čuvanja. Poslije smrzavanja plodovi postaju ukusniji za jelo, jer izgube trpkost.

Sorte mušmule
Od svih umjereno – kontinentalnih voćnih vrsta mušmula ima najmanje sorata, svega 40 – 50, od kojih se u proizvodnji nalazi desetak. Sorte se mušmule međusobno razlikuju po krupnoći i obliku ploda te imaju li sjemenke ili ne. Prema krupnoći dijele se na sitno-plodne i krupno-plodne. Po obliku ploda dijele se na mušmule jabučastog i kruškastog oblika ploda.


Izvor: Agroklub
Fotografije: Agroklub, OPG Livak i Seka Lončar

  • Pregleda: 7042