Hokkaido bundeve - ne lijepe se za zube...
Juha od Hokkaido tikve, krumpira i poriluka s krekerima
Hokkaido bundeva jestiva je bundeva podrijetlom iz Japana. Uglavnom je veličine dlana te teži oko 1 kg, a može narasti i do 5 kg. Ima oblik glavice luka te pretežno jarko narančastu ili crvenu koru. Odlikuju se vrlo aromatičnim, slatkim, ukusnim i zdravim mesom i jedna je od najboljih i najcjenjenijih jestivih bundeva. Od hokkaido bundeve, čiji okus podsjeća na kesten, spravljaju se mnoga makrobiotička jela. Dobar okus ima čak i njezina kora koja se narezana na manje komade može dodati i kuhati u juhi.
Potrebni sastojci:
· 2-3 žlice maslinovog ulja
· 1 režanj češnjaka
· 1 mali poriluk
· 2 manja krumpira
· 1 manja hokkaido tikva
· 1 mala domaća jabuka, po želji
· ½ žličice sjemenki koromača
· sol, biber
· oko 700 ml.vode
· 2-3 žlice vrhnja za kuhanje
Priprema:
Bundevu prepoloviti, očistiti od kore i špica, oprati pa meso bundeve narezati na manje kockice.
Krumpire oguliti, oprati pa narezati na kockice.
Poriluk oprati, oguliti pa narezati na tanke kriške.
Na malo maslinovog ulja dinstati poriluk oko 2 minute, stalno miješajući da ne zagori. Dodati tikvu i krumpire pa dinstati još oko 2 minute.
Doliti vodu pa pustiti da zavrije. Ako koristite jabuku, neka ona bude što sitnija, pa ju dodajte
tek kada dolijete vodu. Dodajte češnjak. Kad provrije, smanjiti temperaturu vatre na srednje jaku pa poklopiti. Kuhati poklopljeno dok tikva i krumpir ne omekšaju, oko 30 minuta.
U međuvremenu dodajte sol, papar te sjemenke komorača. Povremeno juhu pogledajte i promiješajte tijekom kuhanja.
Kada je povrće omekšalo, skinite juhu s vatre, izmiksajte ju štapnim mikserom u kašu pa provjeriti slanoću.
Dodajte slatko vrhnje za kuhanje, vratite na vatru još 1 minutu pa poslužite s krekerima dok je još vruće…
U slast… :)
Krem juha
Bundeva, tikva ili buća su sve nazivi koji opisuju biljnu vrstu karakterističnu za jesensko doba. Tikve su bogate kalcijem, manganom, magnezijem, fosforom, željezom, vitaminima A, B i C i vlaknima. Hokkaido tikva rijetka je, i vrlo tražena bundeva jarko narančaste kore i narančastog mesa, a porijeklom je iz sjevernog Japana. Vrlo je popularna u današnjoj kuhinji ne samo zbog bogate arome kestena, već i zbog visokih hranidbenih vrijednosti. Posjeduje odlična svojstva čuvanja, ako se pravilno skladišti na suhom i hladnom mjestu može se čuvati do travnja. Što se duže čuva, sadržaj vitamina i šećera raste. Potpuno prirodan je proizvod. Jedna bundeva može težiti od 600 - 1500 grama, a moguće je uzgojiti i do 5 kg tešku hokkaido bundevu.
Sastojci:
• 1 kom. srednje veličine hokkaido bundeve
• 2 kom. krumpira srednje veličine
• 1 kom. mrkve
• 1 stalak celera
• 1 kom. crni luk, mala glavica
• 1 kockica vegi za juhu "Podravka"
• sol, biber, vlasac
• 2 žlice maslaca
• 0,5 l cream 10% masnoće
Priprema:
Istopite maslac u većem loncu i dodajte luk, celer, mrkvu, krumpir i Hokkaido bundevu, izrezano sve na manje komade i dinstajte dok malo ne omekša.
Ulijte vode toliko da pokrije sve povrće, dodajte kockicu juhe i kuhajte na laganoj vatri oko 40 minuta.
Električnim štapićem izmiksajte povrće. Dospite cream s manjim postotkom masnoće, i vratite na peć da sve zajedno prokuha.
Pospite sjeckanim vlascem i mljevenim biberom.
Dobar tek… :)
Kontakt: OPG Livak Dr. V. Mačeka 7, 34 000 Požega, Tel.: 099/3020-007
www.opg-livak.hr i https://www.facebook.com/pages/OPG-Livak/1744120
- Pregleda: 5858