Skip to main content

Vinkovačka bundeva najteža

Tikva s OPG LivakPrvu nagradu osvojio je Stjepan Đaković iz Vinkovaca čija je bundeva na službenom mjerenju težila 118 kilograma.

U organizaciji Općine Tovarnik i Udruge voćara „Rujan“ u vukovarsko-srijemskom pograničnom mjestu Tovarniku, proteklog vikenda, održao se sedmi Festival voćnih rakija, likera i pekmeza te treća Međunarodna izložba bundeva i tikvica u čijem je službenom, natjecateljskom programu sudjelovalo 11 izlagača.

Prvu nagradu za najtežu bundevu osvojio je Stjepan Đaković iz Vinkovaca čija je bundeva na službenom mjerenju težila 118 kilograma. Vidno zadovoljan pobjedom, Đaković je rekao da je na izložbu došao prvi put, iz radoznalosti. Prema njegovim riječima, da bi bundeva narasla velika potrebna je dobro pognojena zemlja, dosta vode i svakodnevna pažnja povrtlara. Druga po težini bila je bundeva od 101 kilogram uzgojena u Vojinu Selu u Srbiji, a treća je težila 98 kilograma.

Na 7. festivalu voćnih rakija, likera i pekmeza koji je otvorio vukovarsko-srijemski župan Božo Galić okupilo se 70 izlagača među kojima je bilo i 10 braniteljskih poljoprivrednih zadruga iz svih krajeva Hrvatske. Uz tradicionalno pečenje rakije, pravljenje likera, kuhanje pekmeza i specijaliteta iz kotlića, izlaganje tradicijskih proizvoda te vaganje i nagrađivanje najteže bundeva, na festivalu se održao i bogat kulturno-umjetnički program.

Prema riječima načelnika općine Tovarnik Jakoba Asića, cilj održavanja manifestacije je, između ostalog, povećati turističku atraktivnost općina Tovarnik te ponuditi svima onima koji posjećuju općinu Tovarnik nešto novo i zanimljivo, a što bi ujedno u memoriji posjetitelja ostalo zapamćeno kao vrhunski doživljaj. Asić je također ocijenio kako je festival značenjem prešao lokalne okvire jer ga posjećuju izlagači i braniteljske udruge iz cijele Hrvatske, a na izložbi bundeva i tikvica sudjeluju izlagači i iz susjednih država.

"Izuzetno nas raduje da smo i pored ovakve nepovoljne godine za poljoprivredu uspjeli organizirati festival i izložbu budneva i tikvica te izložiti i ponuditi ono najbolje od ovoga kraja", kazao je Jakob Asić podsjetivši kako na području općine Tovarnik ima oko 160 hektara voćnjaka, zasađenih u posljednjih desetak godina od kojih je 125 u vlasništvu voćara, članova Udruge "Rujan".

Cjelodnevni program, uz pečenje rakije, kuhanje pekmeza i pripremanje svih jela koja se mogu spraviti od bundeva trajao je do kasnih noćnih sati.

Izvor: www.agroklub.com

  • Pregleda: 6497