Skip to main content
  • Važnost marketinga

  • SAJAM CERNIK 2024.

    Bili smo na Sajmu starih sorti u Cerniku 2024.

  • SRETNA NOVA 2024. GODINA!

    SRETNA NOVA 2024. GODINA!

  • Sajam Kastav 2023.

    Sajam Kastav 2023.

  • Bijeli glog - za zdravo srce

  • Butternut tikve sa OPG Livak

    Butternut tikve sa OPG Livak

  • Berba bijelog gloga 2023.

  • Pepeo

    Zašto je pepeo koristan biljkama?!

  • CIKLA

    9 dobrobiti cikle za zdravlje i ljepotu

  • tikve-2022

    Tikve poznate diljem Lijepe naše

  • Sok od hokkaido bundeve i mandarina

    Sezonsko osvježenje - Sok od hokkaido bundeve i mandarina

  • Ukusna i zdrava krem juha

  • Druženje u Kutjevu

    Druženje u Kutjevu

  • Hokkaido puding

    Hokkaido puding

  • A evo kako finu krem juhu od hokkaido bundeve pripremaju u Dubrovačkoj Republici, odnosno u Dubrovniku...

  • Ovako naše hokkaido bundeve pripremaju neki poznati Zagrepčanci...

  • Hokkaido bundeve iz Slavonije u "Dubrovačkoj republici"...

  • Čestit Božić i sretna Nova 2020-a...

  • Martinjske bundeve

  • Hokkaido bundeva - Nutritivna bomba

  • Večer poezije u Kutjevu 2019.

  • Kutjevačke trešnje

  • Mušmula

  • Drugi o nama: Divlji šipak je 100% ekološki i 100% prirodni proizvod...

  • Hokkaido bundeva i domaća obična rajčica vole se javno...

  • Pajdašice i pajdaši družili se i zabavili u prirodi...

  • O nama je izvrstan prilog osvanuo i na portalu Explore Croatia...

  • U Gospodarskom listu dame i gospoda gospodski i s uvažavanjem pišu o malim poljoprivrednim gospodarstvima…

  • O nama je pisao i Brod portal...

  • Pajdaši iz Slavonskog Broda na OPG-u Livak u Kutjevu

Dunja - mirisna i ljekovita

Zreli plodovi dunje na ormaru uvijek su pridonosili posebnom ugođaju kasne jeseni, širili oko sebe ugodan miris, koristili se za pripremu pekmeza i kompota, ali i ljekovitih pripravaka. Dunja (Cydonia oblonga Mill.) pripada porodici ružičnjača i bliski je srodnik jabuke. Domovina su joj šume sjevernog Irana, gdje raste samoniklo u obliku grma ili drveta. Preko Italije stigla je u Europu, a u našim krajevima dobro uspijeva. Cvate od svibnja do lipnja, a veliki pojedinačni cvjetovi bijele su ili ružičaste boje. Listovi su kožasti, jajoliki, cjelovitog ruba, dugi 5 - 10, a široki oko 7 cm, gusto obrasli finim, sivkastim dlačicama.

Plodovi dozrijevaju od sredine rujna do kraja listopada, ovisno o klimatskim prilikama staništa na kojem se uzgajaju. Pokriveni su dlakama koje se lako skidaju, a dosežu težinu od 300 do 500 grama. Dunje obvezno treba brati prije prvog mraza, i to u trenutku kad je cijela površina ploda blijedožute boje i lako se otkida uvrtanjem peteljke. Prerano ubrani, zelenkasti plodovi, znatno su slabije kakvoće i ne mogu se dugo čuvati, kao ni oni prekasno ubrani, obično s tamnim pjegama. Vrlo su osjetljivi na udarce i oštećenja, i treba ih čuvati u nezagrijanim prostorijama, u jednom sloju i s peteljkom okrenutom prema gore.

Kad se boja plodova promijeni iz blijedožute u zlatnožutu, spremni su za korištenje. Sirovi plodovi se ne koriste jer su trpki, drvenasti i teško probavljivi. Od hranjivih tvari sadržavaju oko 14 posto ugljikohidrata, 0,5 posto bjelančevina i oko 0,4 posto masti. Voda čini 70 - 80 posto ploda, a značajno je i 2 posto neprobavljive celuloze koja je važna za normalan rad crijeva. Tu su i vitamini C, B1, B2, B12, provitamin A te minerali kalij, kalcij, natrij, fosfor, magnezij, željezo i bakar. Pečene i kuhane dunje odlično su sredstvo protiv podrigivanja te kod bolesti jetre i žuči. Nezaslađeni kompot pomaže protiv proljeva. Čaj od plodova pije se kod dišnih tegoba, promuklosti, kašlja i bronhitisa.

Čaj od plodova: Dunju dobro oprati, ukloniti dlačice i prerezati ju na četiri dijela. Odstraniti sjemenke i tvrdi dio oko njih, a preostali dio usitniti, najbolje na tanke ploške, i odmah ga staviti (da ne promijeni boju) u 1 litru vrele vode. Lagano kuhati 15 - 20 minuta i ostaviti hladiti. Tekućinu procijediti i piti u gutljajima tijekom dana.

Izvor: www.agro-glas.com

  • Pregleda: 7035

Florističko istraživanje