Facebook
 • Drugi o nama: Divlji šipak je 100% ekološki i 100% prirodni proizvod...

  Drugi o nama: Divlji šipak je 100% ekološki i 100% prirodni proizvod...

 • Hokkaido bundeva i domaća obična rajčica vole se javno...

  Hokkaido bundeva i domaća obična rajčica vole se javno...

 • Pajdašice i pajdaši družili se i zabavili u prirodi...

  Pajdašice i pajdaši družili se i zabavili u prirodi...

 • O nama je izvrstan prilog osvanuo i na portalu Explore Croatia...

  O nama je izvrstan prilog osvanuo i na portalu Explore Croatia...

 • U Gospodarskom listu dame i gospoda gospodski i s uvažavanjem pišu o malim poljoprivrednim gospodarstvima…

  U Gospodarskom listu dame i gospoda gospodski i s uvažavanjem pišu o malim poljoprivrednim gospodarstvima…

OPG Livak

OPG Livak

U gostima su nam bili pajdašice i pajdaši iz Požege (Vinko, Nada, Drago i Mićo). Program je bio standardan (o kojem već pričaju i nojevi na grani); obilazak imanja, opis aktivnosti na imanju tijekom godine, druženje i sudjelovanje u starim igrama, vještinama i sportovima.
U gađanju praćkom pobijedio je Vinko, u gađanju kozlice i u bacanju koplja u dalj te istovremenom protrčavanju ispod njega, pobijedio je Mićo. U vatrenom okršaju u hokeju na travi ekipa u sastavu Nela, Vinko i Mićo pobijedila je ekipu u sastavu Nada, Drago i ja s 3:1. Pobjedničkoj ekipi je puno pomogla i Bella koja nam je često kad smo bili u prilici za postizanje gola uzimala loptu (dokazi na slikama)...
Za najboljeg golmana proglašena je Nada, a najbolji prosječni rezultat u svim igrama postigao je Drago. Najboljim gurmanom jednoglasno je proglašen Vinko. U natjecanju likera orahovac je pobijedio višnjevac...
Gađanje lukom i strijelom pajdaši su izbjegli kao izgovor da mogu još jednom doći na jesen...

U subotu, 21. srpnja 2018, u gostima su nam bili pajdaši iz Slavonskog Broda i jedan pajdaš iz Kutjeva (Pero, Joca, Darko, Ivica, Slobodan i Krešo)..

Program je bio standardan. Obilazak imanja, opis aktivnosti na imanju tijekom godine, druženje i sudjelovanje u starim igrama, vještinama i sportovima.

Iako neki nisu desetljećima gađali praćkom, a u nekim sportovima i vještinama nisu nikada u životu niti sudjelovali, to im nije smetalo da postignu vrhunske rezultate.

Po prvi puta na imanju se dogodilo da netko ima stopostotni rezultat u gađanju praćkom (4 od 4, Joca).

Najbolji u bacanju koplja u dalj bio je Ivica, a najbolji rezultat u gađanju kozlice u foto-finišu i u neizvjesnoj borbi do kraja, postigao je Slobodan.

Prestižnu nagradu za najbolji dojam i stav u bacanju koplja u dalj osvojio je Pero. Darko koji je bio solidan u svim igrama, osvojio je drugo mjesto u svim igrama za ukupni dojam i rezultat.

U zanimljivoj utakmici u hokeju na travi brodsko-kutjevačka ekipa deklasirala je brodsku ekipu s 4:0, što je izazvalo sumnje da je pobjednička ekipa imala dan-dva prije trening u navedenoj igri.

Zbog izvijesnih opasnosti gađanje lukom i strijelom nije održano, a zbog čega nije održano može se zaključiti na jednoj od slika…

Ponedjeljak, 09 Srpanj 2018 17:45

Večer poezije na OPG-u Livak u Kutjevu

U subotu, 7.7.2018.,  u večernjim satima na OPG-u Livak u Kutjevu po drugi puta je održana „Večer poezije“ na kojoj se, unatoč utakmici Hrvatska – Rusija i mnogim događanjima u Požeštini, okupilo 30-ak pjesnika te ljubitelja poezije i prirode. U ugodnoj druženju i atmosferi uz zakusku i piće, u moru prekrasnih stihova i jako zanimljivih recitacija i uz pratnju recitatora na gitari, sudjelovalo je ukupno 11 pjesnika i recitatora. U pozdravnoj riječi domaćin događaja, Predrag Livak, poželio je svima ugodnu večer, dobro raspoloženje i da pobijedi Hrvatska, što se na kraju sve i ostvarilo.

Jure Vidakušić, predsjednik KUD-a „Zavičajno društvo Rama“ Pleternica izveo je autorsku pjesmu „Djed Božićnjak“, a mlade članice iste udruge Ivamarija Jakovljević, Ružica Pavličević i Nika Jakovljević su izvele pjesme pjesnika Ivana Čuljka iz Rovišća. Blaženka Jurdas iz Požege recitirala je pjesme „Tko sam i što sam“ i „Tamo“. Predrag Livak je recitirao pjesmu Jure Kaštelana „Ne mrzim svijet“ i ispričao kratku autorsku priču „Jedan Brko, ili sve u znaku broja jedan“. Članica Udruge zavičajnih pisaca i slikara Požeško-slavonske županije „Matko Peić“, Mira Šulc, recitirala je pjesme „U oblaku snenom“, „Niti sna“  i „Vapaj slavonskih polja“, a Kata Tutić, iz istoimene udruge, je izvela pjesme „Loza uz balkon“, „Narazdvojni kao“, „Obitelj“ i „Volim“.

Željka Kukić pjesnikinja iz Dvora na Uni (inače porijeklom Kutjevčanka) recitirala je pjesme „Kutjevo u srcu“, „Lađa života“, „Molitva“ i „Putokazi“.

Zorislav Vidaković, pjesnik iz Osijeka, je recitirao pjesme „Usamljeni starac“, „Kada bih upoznao“, „Mrak se veliki spustio“ i „Ludi Jamro“.

Kristina Koren pjesnikinja iz Zagreba izvela je pjesme Sve što trebaš znati“, „Sjaj zaleđenog jezera“, „Krijesnice u trnju“, „Odana tišinama“, „Jesi li siguran“ i „U zjenici vremena“.

U pauzama je Jure Vidakušić uz gusle otpjevao nekoliko pjesama među njima i najpoznatiju (izvedenu na HTV-u):

„Oda bijelom glogu“

Kod Livaka stigli na imanje

Obaviti bijelog gloga branje.

Nema čaja do od bijelog gloga

Likarija on je srca moga.

Čaj od lista i od cvijeta bijela

Liječi nemoć i duše i tijela.

Još da vidiš osmijeha na licu,

Kada u čaj dodaš rakijicu.

Sa HTV-a ljudi su nam stigli,

Ne bi l' svoju čitanost podigli!

Autor glazbe za ovu pjesmu je Jure Vidakušić, a tekst je napisao Predrag Livak.

Baš je to bila ugodna večer, spontana, prijateljska, ispunjena lijepim stihovima, glazbom i emocijama, koju, svi su se složili, treba ponoviti!

Ovom kulturnom događaju u prirodi potporu je dala Požeško-slavonska županija, koja je ovim činom pokazala kako podržava ovakav jedinstveni događaj koji je zanimljiv splet poljoprivrede, prirode i kulture.

Stranica 1 od 6

Florističko istraživanje

Knjiga gostiju

Kume Dobro izgleda taj naš kraj, bar si malo sačuvao dio povijesti kako je izgledala korija kad smo bili mali. Puno uspjeha u radu. Pozdrav
Dobar dizajn. Vrlo originalni rad ovdje.
Slika govori više od 1000 riječi, no ove slike je posebno važno opisati i napismeno... entuzijazam, pozitivnost, sreća! Sve ono što nam ponekad nedostaje, a kada mislimo da ničega od toga više nema, otvorimo stranicu OPG LIVAK i uvijek se najugodnije iznenadimo! Svaka čast i samo tako naprijed i ubuduće! Srdačan pozdrav!