Facebook
Subota, 22 Lipanj 2013 12:50

Dunja - mirisna i ljekovita

Zreli plodovi dunje na ormaru uvijek su pridonosili posebnom ugođaju kasne jeseni, širili oko sebe ugodan miris, koristili se za pripremu pekmeza i kompota, ali i ljekovitih pripravaka.Dunja (Cydonia oblonga Mill.) pripada porodici ružičnjača i bliski je srodnik jabuke. Domovina su joj šume sjevernog Irana, gdje raste samoniklo u obliku grma ili drveta. Preko Italije stigla je u Europu, a u našim krajevima dobro uspijeva. Cvate od svibnja do lipnja, a veliki pojedinačni cvjetovi bijele su ili ružičaste boje. Listovi su kožasti, jajoliki, cjelovitog ruba, dugi 5 - 10, a široki oko 7 cm, gusto obrasli finim, sivkastim dlačicama.

Plodovi dozrijevaju od sredine rujna do kraja listopada, ovisno o klimatskim prilikama staništa na kojem se uzgajaju. Pokriveni su dlakama koje se lako skidaju, a dosežu težinu od 300 do 500 grama. Dunje obvezno treba brati prije prvog mraza, i to u trenutku kad je cijela površina ploda blijedožute boje i lako se otkida uvrtanjem peteljke. Prerano ubrani, zelenkasti plodovi, znatno su slabije kakvoće i ne mogu se dugo čuvati, kao ni oni prekasno ubrani, obično s tamnim pjegama. Vrlo su osjetljivi na udarce i oštećenja, i treba ih čuvati u nezagrijanim prostorijama, u jednom sloju i s peteljkom okrenutom prema gore.

Kad se boja plodova promijeni iz blijedožute u zlatnožutu, spremni su za korištenje. Sirovi plodovi se ne koriste jer su trpki, drvenasti i teško probavljivi. Od hranjivih tvari sadržavaju oko 14 posto ugljikohidrata, 0,5 posto bjelančevina i oko 0,4 posto masti. Voda čini 70 - 80 posto ploda, a značajno je i 2 posto neprobavljive celuloze koja je važna za normalan rad crijeva. Tu su i vitamini C, B1, B2, B12, provitamin A te minerali kalij, kalcij, natrij, fosfor, magnezij, željezo i bakar. Pečene i kuhane dunje odlično su sredstvo protiv podrigivanja te kod bolesti jetre i žuči. Nezaslađeni kompot pomaže protiv proljeva. Čaj od plodova pije se kod dišnih tegoba, promuklosti, kašlja i bronhitisa.

Čaj od plodova: Dunju dobro oprati, ukloniti dlačice i prerezati ju na četiri dijela. Odstraniti sjemenke i tvrdi dio oko njih, a preostali dio usitniti, najbolje na tanke ploške, i odmah ga staviti (da ne promijeni boju) u 1 litru vrele vode. Lagano kuhati 15 - 20 minuta i ostaviti hladiti. Tekućinu procijediti i piti u gutljajima tijekom dana.

Izvor: www.agro-glas.com

Pročitano 2195 puta Posljednja izmjena Nedjelja, 26 Lipanj 2016 17:24